Varför ni bör byta bort enstegsfasad

Att bo i ett hus har sina fördelar, men också en hel del bekymmer. Speciellt om huset man bor i är byggt med en enstegsfasad istället för en tvåstegsfasad. En enstegstätad fasad är nämligen inte lika skyddande mot mögel och fukt som en tvåstegstätad fasad. Detta eftersom enstegstätade fasader saknar luftspalt som skyddar huset från att bli fuktigt.

Det hela börjar med att regn som når fram till sprickorna i fasaden. Det är inte bara sprickor i väggen som vattnet tränger in, utan också i fönster och balkonger. Avsaknaden av luftspalt gör att vattnet fastnar i sprickorna och med tiden bildas mögel.

Antalet hus som har byggt med enstegstätade fasader under de senaste 18-19 åren uppmäts till cirka 30 tusen, och redan 2007 var Sveriges tekniska forskningsinstitut ute med varningar angående enstegstätade fasader och dess fuktproblem. Att SP gick ut med varningen gjorde att byggföretag helt slutade med att bygga enstegsfasader. Problemet var dock känt inom byggbranschen redan innan SP gick ut med sina varningar. Anledningen till varför byggföretagen fortsatte arbetet på nya villor var för att de var en enkel och smidig metod som skyndade på och underlättade arbetet. Det finns också de som hävdar att SP godkände metoden, något som SP dementerar.

Huruvida byggmetoden godkändes eller ej är inte viktigt i det här fallet, det viktiga är att det idag finns cirka 30 tusen hus vars fasad är helt eller delvis förstörd, och huset i sig går endast att säljas till underpris. Byggbranschen har helt avsatt sig ansvaret för hela händelsen och vägrar att stå för ersättningar för de hus de själva har byggt.

Det egentligen enda man kan göra är att innan det är försent, ändra om fasaden till en tvåstegsfasad. Så om ni vet med er om att ni bor i en villa med enstegs fasad, kontakta närmaste fasadputsare och be denna om offert för tvåstegsfasad. Har ni tur har fukten inte gjort för stor skada på huset.