Förvaringslåda med lock

Hör du till dom som är duktiga planerare och gör upp matschema för kommande vecka? Jag önskar hela tiden att jag någon gång kommer att bli den som planerar och handlar för att göra matlådor, men det händer nog aldrig. Hur länge tror du att din mat håller när du tillagar den för en vecka? Hur bör du förvara den på bästa sätt? Du vet ju säkert att du förlänger hållbarheten på din mat om du förvarar den tillagade maten på rätt sätt. Därmed slipper du också att slänga mat som blir för gammal. Jag älskar att lägga upp varje tillagad portion i förvaringslåda med lock och så skriver jag en klisteretikett med vad varje förvaringslåda innehåller. Då känner jag mig duktig och får också en bra överblick över vad jag har i mina lådor.

Förvaring av din mat

Förvarar du maten på rätt sätt så minskar du inte bara matsvinnet utan också risken att bli matförgiftad. Har du inte tänkt att äta maten direkt efter tillagning så är det bra om du ser till att maten kyls ner så snabbt som möjligt och sedan kan du förvara den i kylskåpet eller frysen. Du ska veta att din mat för det mesta håller i flera dagar om det förvaras i kylskåp, så klart kan det skilja sig beroende på vad det är för matvaror det handlar om. Det som kan vara avgörande för hållbarheten är vilken temperatur du har i ditt kylskåp och hur snabbt maten kyls ned efter tillagning. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte är bra att stoppa in het mat direkt i kylskåpet då det kommer att påverka både temperaturen i det samt även övriga kylvaror. Den bästa temperaturen i kylskåpet ligger runt 4 °C, då håller den sig fräsch nästan dubbelt så länge som vid 8 °C. Om du som jag förvarar din mat i täta förvaringslådor med lock så kan du glutta lite på locket när du har satt dit det för att släppa ut luften, ju mindre luft i lådan desto bättre står sig maten.